OM FÖRETAGET

Idéen till Naturlaboratoriet var enkel: hur kan vi visa resten av världen hur vacker natur och vetenskap är? Grundat 2016 av två biologistudenter, lever än idag visionen om att skapa produkter som återspeglar naturens skönhet kvar.

När vi inte satt fördjupade i kurslitteratur om skalbaggar, eller trampade runt i leran med kikare på jakt efter ovanliga fåglar, drev vi Naturlaboratoriet för att fler ska se det vi såg varje dag. Vi, två naturälskande vänner, arbetade många sena kvällar för att förverkliga vår idé. Motgångarna var många, men arbetet fortsatte, och snart kom även framgångarna. Nu kunde vi producera de planscherna vi hade visualiserat och sprida vetenskapens vackra sida.

Men så plötsligt störtar hela idéen och vardagen: Den 9:onde juni 2017 nåddes vi av den förfärliga nyheten att vår vän, kollega och medgrundare till Naturlaboratoriet Caspar Håkansson hade omkommit i en trafikolycka. Chocken över den stora förlusten var ofattbar och länge var det osäkert om Naturlaboratoriet skulle fortsätta. Men för en biolog är den naturvetenskapliga konst vi producerar ett ytterst värdigt minne och vi valde således att fortsätta arbetet. Vi skänker också en del av vår vinst till naturföreningen Bat Conservation Trust till minne av Caspar, som var en stor fladdermusfantast. Vi minns honom så som han var – en naturälskare med stort hjärta och ständigt med nya idéer och projekt. Han var en god vän, klasskamrat och kollega; biolog, naturälskare och engagerad student. Vi minns honom med glädje. 

Idag finns Naturlaboratoriet fortfarande kvar och skapar fortfarande planscherna vi drömde om, de där kvällarna efter skolan i studentkorridoren. Vi fortsätter växa och utvecklas, men glömmer aldrig vår historia och vår inspiration: att visa naturens skönhet till en bred publik. Idag är vi två på labbet: 

Johan - från Klippan, som gillar kaffe, konst och vandring, och till vardags doktorerar inom urban ekologi. 

Amanda - från Båstad och gillar krukväxter, inredning, design och katter. Jobbar under dagtid med entreprenörskap och innovation.

Tillsammans driver vi Naturlaboratoriet.